Gården


I den vakreste øygruppa i verden, driver vi en grønnsakshage. I samarbeid med frisk, arktisk luft og Golfstrømmens mildere innslag, dyrker vi grønnsaker til vårt lokalsamfunn uten traktor. Vi følger tradisjonsrike gartnerteknikker, samt nye innovative innslag og ser på jordbruk som et fordypelsesstudie av naturen.

Ren, velsmakende mat er målet og forståelse av prosessene som finner sted i jorden, i plantene og i oss mennesker er metoden.

Måten vi dyrker på er inspirert av internasjonalt hagebruk. Siden vi dyrker uten traktor, er det eneste som bestemmer avstanden mellom våre grønnsaker, jorden de står i. Vi fokuserer på å gjøre den så rik som mulig, sånn at den belønner oss med fantastiske grønnsaker. Ved den riktige behandling av jorden, kan grønnsakene stå tettere sammen og vi kan dermed få mer mat ut av mindre jord, men uten å utmatte den for næringsstoffer og organisk materiale. Ved tilføyelse av kompost, naturlig gjødselvann, aske, tang og havskjell, etterlater vi jorden rikere.

For å nå alle oppgavene manuelt, blir det mye fysisk jobb på gartnerne, men arbeidsoppgavene som vi fyller våre dager med er fantastiske. Teknikerne og utstyret er utviklet av generasjoner av innovative gartnere og problemer innenfor denne type dyrkning blir konstant møtt av vidunderlige løsninger, som er et flott vitne på menneskelig oppfinnsomhet og forståelse av naturen. På vår gård bruker vi blant annet; soil block makers til oppal, en bredgaffel til jordbehandling, en 6 rekkers såmaskin styrt manuelt, the greens harvester og mye annet.

I 2023 flytter vi til Voie på Vestvågøy, til et gårdsbruk på 170 mål. Planen er å renovere fjøset og gjøre det om til en restaurant. Følg med på eventyret! 

Alt følger naturens rytme. Biologien er vår sjef, ren mat vår lønn.

 

 

Parsa Massahi er landbrukselev fra Kalø Økologiske Landbrugsskole i Danmark. Etter skolering og praksis innenfor det kulinariske felt, tok drømmen om å bli bonde endelig fatt og siden 2015 er det blitt til praktikk i Mongolia, Iran, Tanzania, Norge, Portugal, Ungarn og Island. Disiplinerne har stått på forskjellige typer av dyrehold, vindyrkning og grønnsaksdyrkning, både økologisk, biodynamisk og etter permakulturprinsipper.

Lisa Pliassova er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo og fra UC Berkeley i California, USA. Rett etter å ha levert sin masteravhandling i august 2011, begynte hun å jobbe i Utlendingsdirektoratet i Oslo og har de siste to årene spesialisert seg innenfor organisasjonsutvikling og forbedringsprosessser, som LEAN metodikk. I 2018 utdannet hun seg i tillegg som yogalærer på Bali og gjennomførte to praksisopphold, ett på en vingård i Ungarn og et på Islands største økologiske grønnsaksgård, Modír Jord.

Fortsatt nysgjerrig? Se filmen "Gardening under the midnight sun" under som beskriver gården, hvordan vi havnet i Lofoten og årsaken til at vi dyrker grønnsaker nord for polarsirkelen: